Solceller på huset
ALLT DU BEHÖVER VETA OM GRÖNT AVDRAG
Investeringsstödet för solceller har nu fått en ersättare. Grönt avdrag som det populärt kommit att kallas (egentligen skattereduktion för grön teknik) är en jättechans för dig som överväger solceller. Men vad gäller? Och hur funkar det?
Så här fungerar det gröna avdraget
Grönt avdrag fungerar som rot- och rut-avdrag. Avdraget är gjort direkt på fakturan från företaget som utför installationen, som sen begär utbetalning från Skatteverket. Avdraget får max uppgå till 50 000 kronor per år och per person och är på 15% av material och arbete. Du behöver ha utrymme skattemässigt att göra avdraget, med andra ord behöver du dels ha tillräckligt stor inkomst, dels inte ha fyllt upp rot/rut-kvoten med annat.
Du kan söka varje år
En förbättring jämfört med det tidigare investeringsbidraget är att grönt avdrag går att använda flera gånger. Med andra ord kan du utöka en redan befintlig anläggning. Kanske på en tillbyggnad, ett garage eller ett Attefallshus? Med lite planering kan du också fördela kostnaderna över flera år, kanske solceller i år och batteri nästa år?
Inte bara solceller
Grönt avdrag gäller inte bara solceller. Du får också dra av system för lagring av egenproducerad el, alltså batteri. Här är det hela 50% du får dra av, på kostnad för arbete och material. Och laddstation för elfordon ryms också i grönt avdrag, även här gäller 50% på kostnad för arbete och material.
Några saker du måste ha på plats för ansökan
Kriterierna liknar de för rot- och rut-avdrag. Först och främst måste du äga huset, eller det hus som håller på att byggas. Du måste också ha så pass stor inkomst under året att du berättigas till bidraget - och ha utrymme kvar i potten om 50 000 kr per person. Slutligen behöver installationen vara både utförd och betalad tidigast 1 januari 2021.
Reglerna i korthet
Det är bara din inkomstskatt som påverkas om du bara har en mikroproduktionsanläggning på din privatbostad och inte bedriver någon näringsverksamhet. Det beror på att att din anläggnings installerade toppeffekt sannolikt kommer att ligga lägre än 255 kilowatt. Då behöver du inte betala energiskatt på el.
Du behöver inte registrera dig för moms, förutsatt att du inte att har en försäljning på 30 000 kronor eller mer före moms.
Du behöver inte heller ansöka om F-skatt, eftersom du varken bedriver näringsverksamhet eller utför ett arbete.
Källa: Skatteverket